Belgisch-Nederlandse digitale stemmen

Google_Translate_logo.svg

Nederlands is de moedertaal van meer dan 6 miljoen Vlamingen in België en 17 miljoen Nederlanders in Nederland (en 300.000 Surinamers in Suriname). Maar de uitspraak van Vlamingen is vrij grondig verschillend van de Nederlanders.

Als anderstalige nieuwkomer in België moet je de Belgisch-Nederlandse uitspraak leren, het Vlaams. Dus niet het Nederlands zoals dat in Nederland wordt uitgesproken – het Nederlands-Nederlands, in België noemen wij die uitspraak Hollands.

800px-Kaartnlvl

Een voorbeeld
Hieronder kun je luisteren naar een korte tekst voorgelezen door een Nederlands-Nederlandse en een Belgisch-Nederlandse digitale stem.

Uitwaaien

Nel heeft zin in lopen.
Lopen langs het strand.

Ze stapt in haar auto.
Het strand is niet zo ver.
Daar zijn de duinen.

Nel trekt haar schoenen uit.
En rolt haar broek op.
Zo kan ze pootje baden.

De wind waait door haar haren.

Nel geniet.

© http://www.huisdertaal.nl/

Je hoort eerst de Hollandse uitspraak (Google Translate)
daarna de Vlaamse uitspraak (Microsoft Belgian Dutch – Bart).

Probleem

Op Google Translate en Wiktionary en veel sites om Nederlands te leren hoor je enkel het Nederlands zoals dat gesproken wordt in Nederland. En – jammer genoeg – niet het Belgisch-Nederlands!

Oplossing

Activeer de Belgisch-Nederlandse stem van je computer, smartphone of tablet of voeg die toe.  Zo kan je woorden, zinnen, alinea’s … van (bijna) alle Nederlandse teksten die je online vindt door een Belgisch-Nederlandse stem laten voorlezen. Zelfs in Google Translate, dus.

DigitaleVlaamseStemmen

Kies hier je toestel:

Help

Heb je hulp nodig om een Vlaamse digitale stem op je smartphone, tablet of computer te installeren of te gebruiken?

Ik probeer je te helpen via Skype. Stuur een mailtje of een Skype-bericht om dag en uur af te spreken: belgisch.nederlands@gmail.com.